29 Ağustos 2013 Perşembe

İLİAS VENEZİS hakkında kısa bir tanıtım yazısı

İLİAS VENEZİS

İlias Venezis Ayvalıklı bir yazardır. 1904 yılında Ayvalık'ta doğmuş 1973 yılında Atina'da ölmüştür. Yunanın "Mikrasya" bozgunuyla Türkler tarafından ailesinden koparılmış ve "Amele Taburlarına" yollanmıştır (Eylül/1922). Bunlar Anadolu'nun Yunan işgalinden kurtarılışı sonrasında, çeşitli yörelerden toplanan gençlerden oluşturulan esir işçi kamplarıydı. Yanmış, yıkılmış Anadolu kasabalarında imar, temizlik, hizmet gibi çeşitli işlerde, ölüme varan ağır koşullarda mübadeleye kadar çalıştırılmışlardır. Çok azı Yunanistanla Türkiye arasında yapılan mübadele anlaşmasıyla sağ olarak Yunanistan'a gönderilmiştir. Acı ve kanlı tarih. Ayvalık'tan yaklaşık üç bin tutsaktan sadece yirmi üçü dönebilmiştir. O sırada ailesi Midilli'ye iltica etti. Bu döneme Yunanistan'da "Ada Baharı" denilmiştir. Dönemin Kampana Gazetesi Şubat/1924 den itibaren ilk defa "31328 Numara"nın el yazmalarını tefrika olarak yayınladı. Kitap olarak ancak, çeşitli düzeltmeler yapılarak, 1931 de Midilli'de basılıp yayınlanmıştır. Yazar olarak kitabı çıktığında  Venezis henüz yirmi altı yaşındaydı. Eser dünyada büyük yankı getirmiş ve ilk defa Yunan edebiyatının dışarıya tanıtılmasında öncü olmuştur. Sayısız birçok dile-Türkçe hariç-çevrilmiş ve beşyüzden fazla baskısı yapılmıştır.

1932 de, Venezis Atina'ya yerleşmiş ve "Trapeza tis Elados" bankasına memur olarak atanmış ve 1957 de Atina Akademisi'ndeki görevi tercih edene kadar burada çalışmıştır. "30 Kuşağı"nın bütün önemli edebiyatçıları ve sanatçıları tarafından tanınıyordu ve önde gelenlerinden biriydi.

Aralık/1939 da yayınlanan "Galini" (Dinginlik) isimli romanı "Edebiyat Ödülleri Konseyi" ve "Atina Akademisi" tarafından ödüllendirildi.

Ekim/1943 de Alman SS leri tarafından tutuklandı ve Averof Hapisanesinin C Blok'unda ölüm mahkumları koğuşuna hapsedildi. Yunan din aleminin şiddetli protesto ve girişimleriyle salıverildi. 1943 ün Aralık ayında "Eolia Toprağı" isimli eseri yayınlandı. Baskı iki hafta içinde tükendi.

Harpten hemen sonra Venezis'in kitapları birçok dile tercüme edildi ve o zamana kadar Yunan edebiyatı dış dünyada tanınmıyordu.

Hikaye, roman türü edebiyat eserleri dışında birçok gezi kitabı ayrıca üç de tarih kitabı yazdı. Venezis çocuklar için de çok güzel kitaplar yazmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder